NUTRILITE™ Witamina D – często zadawane pytania

Co to za produkt?

NUTRILITE™ Witamina D to suplement diety zawierający składniki odżywcze pozyskane z naturalnych źródeł, które wspomagają zachowanie ogólnego zdrowia poprzez uzupełnienie trudno dostępnej witaminy D.

Witamina D stanowi podstawowy składnik odżywczy, który odgrywa rolę w prawidłowym funkcjonowaniu kości i mięśni, podziale komórek oraz funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jedna tabletka dostarcza 600 IU (15µg) witaminy D pozyskiwanej z dwóch naturalnych źródeł. NUTRILITE Witamina D jest pozyskiwana z hodowli drożdży – źródła wysoko stężonej witaminy D.

Jakie są korzyści stosowania Nutrilite witaminy D?

NUTRILITE Witamina D jest pozyskiwana z hodowli drożdży – naturalnego źródła wysoko stężonej witaminy D.

Te bogate w składniki odżywcze drożdże pomagają wyprodukować suplement bardziej zbliżony do witaminy D, która jest obecna w pożywieniu.

Suplement ten zawiera drożdże hodowane w obiektach partnerskich z certyfikatem NutriCert™. Certyfikat NutriCert™ zapewnia zgodność obiektu z wysokimi standardami marki NUTRILITE.

Jakie jest uzasadnienie dla przyjmowania tego suplementu diety zgodnie z zaleceniami?

Witamina D jest pod wieloma względami niezbędna naszemu organizmowi do zachowania ogólnego zdrowia.

Pozyskiwana z naturalnych źródeł NUTRILITE Witamina D:
• wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu,
• pomaga uzupełnić potencjalne niedobory żywieniowe,
• zapewnia wysoką dawkę stężonej witaminy D.

Witamina D pomaga zachować ogólne zdrowie, wpływając korzystnie na:
• zdrowie zębów,
• zdrowie kości,
• prawidłowe funkcjonowanie mięśni,
• prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
• proces podziału komórek.

Kto może odnieść korzyści płynące ze stosowania tego produktu?

Osoby dorosłe dbające o zdrowie i ceniące aktywny styl życia. Takie osoby mogą mieć trudności z dostarczeniem odpowiedniej ilości witaminy D nie tylko w diecie, lecz również ze względu na spędzanie dużej ilości czasu wewnątrz budynków, zwłaszcza jesienią i zimą.

Jakie korzyści mogę odnieść, przyjmując ten suplement?

Witamina D jest pod wieloma względami niezbędna naszemu organizmowi do zachowania ogólnego zdrowia. Wspomaga prawidłowe wchłanianie/wykorzystanie wapnia i fosforu przez organizm, utrzymuje w zdrowiu kości i zęby, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego. Witamina D wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Czy mój organizm nie pozyskuje wystarczająco dużo witaminy d ze słońca?

Wiele osób, zwłaszcza zamieszkujących regiony północne, cierpi na niedobór tej witaminy od listopada do lutego (kiedy słońce świeci mniej intensywnie i krócej). Około 30 minut ekspozycji ramion i twarzy na słońce każdego dnia bez zastosowania filtra przeciwsłonecznego zwykle wystarcza, aby organizm mógł wyprodukować odpowiednią ilość witaminy D. Jednak ilość witaminy D produkowanej w skórze przy udziale promieni słonecznych może zależeć od szerokości geograficznej, pory roku, warstwy ozonowej i zachmurzenia, właściwości skóry, odzieży, koloru skóry i wieku.1 Obecnie spędzamy więcej czasu w budynkach niż wcześniejsze pokolenia i częściej stosujemy filtry ochronne, będąc na słońcu.

1 Źródło: EFSA NDA Panel, 2016. Scientific opinion on dietary reference values for vitamin D. EFSA Journal 2016;14(10):4547, 145 pp. doi:10.2903/j.efsa.2016.4547; https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2016.4547

Jak często zdarzają się niedobory witaminy D u ludzi?

Zgodnie z badaniem naukowym z lutego 2016 roku (*Vitamin D deficiency in Europe: pandemic? AJCN, Feb 2016) niedobór witaminy D dominuje u 40,4% populacji Europy bez względu na wiek, pochodzenie etniczne czy zamieszkiwaną szerokość geograficzną.

Które produkty spożywcze zawierają najwięcej witaminy D?

Bardzo trudno jest pozyskać wystarczającą ilość witaminy D tylko z pożywienia. Niewiele produktów spożywczych zawiera witaminę D. Jej źródłem są na przykład tłuste ryby (takie jak łosoś, tuńczyk i makrela) oraz tran. Niewielkie ilości witaminy D znaleźć można w wątrobie wołowej, serze i żółtku jaja.

Czy zachodzi ryzyko, że spożywana przeze mnie ilość witaminy D będzie zbyt wysoka, jeśli moja dieta jest bogata w tłuste ryby, jaja i nabiał?

Badania naukowe wykazują, że ryzyko zatrucia witaminą D u zdrowych osób jest bardzo niskie przy założeniu przyjmowania dawek niższych niż 10 000 IU (250µg) dziennie.

Dlaczego suplement NUTRILITE Witamina D zawiera tylko 600 iu (15µg) witaminy D?

Dawka w suplemencie diety NUTRILITE ™ Witamina D jest zgodna z zalecanym poziomem dla mieszkańców Europy. W 2016 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował Opinię naukową dotyczącą referencyjnych wartości spożycia dla witaminy D. 
Ze względu na fakt, że istnieje wiele czynników, które mogą wpłynąć na syntezę witaminy D3 w skórze, m.in. szerokość geograficzna miejsca zamieszkania, pora roku, odzież, stosowanie filtrów, kolor skóry i wiek, referencyjne wartości spożycia dla witaminy D zakładają minimalną ekspozycję skóry na słońce. Odpowiednia zalecana przez EFSA dawka dzienna dla osób dorosłych wynosi 15 µg (600 IU). Uwzględniając te rekomendacje, opracowaliśmy formułę, która spełnia te wymagania, pozostawiając również margines na witaminę D pozyskaną z pożywienia lub wyprodukowaną w skórze w reakcji na ekspozycję na słońce. Taka postawa jest zgodna z naszą filozofią suplementowania diety w celu prowadzenia zdrowego trybu życia, zamiast dostarczania organizmowi składników odżywczych w dawkach wyższych niż zalecane.

Jak należy przyjmować ten produkt? Czy należy go przyjmować na czczo, czy z posiłkami?

Należy przyjmować jedną tabletkę dziennie, z posiłkiem lub bez.

Czy istnieją jakieś inne fizyczne dolegliwości/choroby, które uniemożliwiają przyjmowanie tego produktu?

Nie ma dowodów potwierdzających istnienie przeciwwskazań do stosowania tego produktu. Jednakże, podobnie jak w przypadku każdego suplementu diety, przed rozpoczęciem przyjmowania tego produktu osoby cierpiące na jakiekolwiek dolegliwości medyczne powinny skonsultować się z lekarzem.

Czy istnieje jakiś powód, dla którego lepiej jest przyjmować samą witaminę d niż suplement wielowitaminowy zawierający tę witaminę?

Tak. Suplement zawierający tylko jedną witaminę można przyjmować, aby zwiększyć dawkę witaminy D względem ilości przyjmowanej z preparatem NUTRILITE DOUBLE X. To odpowiednia strategia, jeśli dana osoba próbuje zwiększyć dawkę przyjmowanej witaminy D i uzupełnić jej potencjalny niedobór.

Czy produkt ten może być przyjmowany z innymi suplementami diety?

NUTRILITE Witamina D może być przyjmowana z innymi suplementami diety. Dzięki temu istnieje możliwość dostosowania programu suplementacji do konkretnego stylu życia i potrzeb żywieniowych. Na przykład, połączenie tego produktu z NUTRILITE DOUBLE X lub NUTRILITE DAILY i/ NUTRILITE lub Cal Mag D Plus nie niesie ze sobą żadnego ryzyka dla zdrowia pod warunkiem stosowania się do zalecanych dawek dziennych.

Jaki jest zalecany wiek, od którego można przyjmować ten produkt?

Produkt ten jest przeznaczony wyłącznie dla osób dorosłych. Dzieci, które nie skończyły 12 lat, nie powinny przyjmować suplementów diety bez konsultacji z lekarzem lub farmaceutą. Jeżeli lekarz lub farmaceuta zaleci dziecku przyjmowanie suplementów diety, wówczas najlepsze są preparaty w formie tabletek do żucia przeznaczone specjalnie dla dzieci. NUTRILITE™ multiwitamina w tabletkach do żucia  zawiera witaminę D i jest przeznaczona dla dzieci od 4. roku życia.

Czy produkt jest w pełni naturalny?

Produkt ten zawiera dwa podstawowe składniki będące źródłem witaminy D – oba są pochodzenia naturalnego: kultury drożdży stanowią źródło witaminy D2 (ergokalcyferol), a witamina D3 (cholekalcyferol) pozyskiwana jest z lanoliny.

Dlaczego NUTRILITE WITAMINA D nie zawiera witaminy K2?

Witamina D jest podstawowym składnikiem odżywczym przynoszącym wiele korzyści, na przykład wspomaga wzrost i dobry stan kości. Zarówno witamina D, jak i witamina K są istotne w procesie mineralizacji kości. Składniki te występują razem w niektórych recepturach suplementów. Jednak dostarczanie obu składników odżywczych w jednym suplemencie nie jest niezbędne do skutecznego działania witaminy D.

Witaminę K można znaleźć w wielu produktach żywnościowych, takich jak zielone warzywa liściaste, mięso i nabiał. Podczas gotowania witamina K zachowuje niemal wszystkie wartości odżywcze, dlatego większość ludzi przyswaja jej wystarczającą ilość z pożywieniem. W przeciwieństwie do witaminy D, której niedobór jest według badań epidemiologicznych przeważający na całym świecie. Przyjmowanie samej witaminy D w suplemencie jest korzystne, ponieważ pozwala kontrolować przyswajanie składników odżywczych, pomagając w optymalnym wypełnianiu luk w diecie.