Ogólne informacje o produkcie
Co to za produkt?
* Kwasy EPA i DHA wspomagają prawidłową pracę serca.
** Kwas DHA przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania wzroku oraz mózgu.
* Korzystny wpływ zapewnia dzienna dawka 250 mg kwasów EPA i DHA.
** Korzystny wpływ zapewnia dzienna dawka 250 mg kwasu DHA.
Kto może odnieść korzyści płynące ze stosowania tego produktu?
Jakie potencjalne korzyści oferują kwasy tłuszczowe omega-3?
Kwasy tłuszczowe omega-3, EPA i DHA, są warunkowo niezbędnymi składnikami odżywczymi, ponieważ człowiek nie jest w stanie syntetyzować wystarczających ilości ALA i musi je dostarczać z pożywieniem. Istnieją wiarygodne i spójne badania potwierdzające korzyści płynące ze spożywania kwasów tłuszczowych omega-3 oraz zrównoważonej diety pod względem spożycia kwasów omega-3 i omega-6. Kwasy tłuszczowe omega-6 pochodzą z produktów mięsnych, olejów roślinnych i orzechów, dlatego ogół społeczeństwa spożywa znacznie większe ilości kwasów tłuszczowych omega-6 niż omega-3. Ponieważ kwasy EPA i DHA pochodzą głównie z owoców morza, suplementacja oleju rybnego jest świetnym sposobem na zwiększenie spożycia kwasów omega-3 i zrównoważenie stosunku tych kwasów do kwasów omega-6, zwłaszcza u osób, które nie spożywają wystarczającej ilości ryb.
Trzy główne kwasy omega-3 to kwas α-linolenowy (ALA; pochodzenia roślinnego), kwas eikozapentaenowy (EPA; pochodzenia morskiego) i kwas dokozaheksaenowy (DHA; również pochodzenia morskiego). Najbogatszym źródłem EPA i DHA w diecie są zwierzęta morskie, w tym ryby tłuste (np. makrela, sardynki, śledzie i łosoś). ALA występuje w roślinach i nasionach roślin. Kwasy ALA, EPA i DHA są ważne dla różnych funkcji organizmu (np. zdrowia serca, mózgu, oczu).
Jak działają kwasy tłuszczowe omega-3?
Kwasy tłuszczowe omega-3 to kluczowe składniki strukturalne i funkcjonalne błon komórkowych. Odgrywają również kluczową rolę w metabolizmie lipidów krwi oraz prawidłowym działaniu serca. Największe stężenie DHA występuje w mózgu i siatkówce oka. Kwas DHA wspomaga rozwój mózgu, funkcjonowanie układu nerwowego oraz prawidłowe zdrowie oczu. Wykazano, że kwasy EPA, DHA i ALA są przekształcane w DHA w tkankach ludzkich, jednak proces ten jest bardzo nieefektywny. Większe stężenie ALA występuje również w mózgu.
Jakie podstawowe składniki zawarte są w tym produkcie?
* Na podstawie prawa amerykańskiego.
Jaki jest cel połączenia konkretnych głównych składników w tym produkcie?
Olej z nasion chia jest jednym z najbogatszych źródeł roślinnych kwasów tłuszczowych omega-3 na świecie. Połączenie tego roślinnego źródła kwasu tłuszczowego omega-3 z morskim źródłem tego kwasu tłuszczowego stanowi doskonały suplement pozwalający zapewnić niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 w formie o lepszej wchłanialności (w porównaniu z olejem rybnym bez technologii wchłaniania) oraz stanowiący kompletne źródło kwasów tłuszczowych omega-3.
Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą ulegać utlenieniu lub tworzyć wolne rodniki, co może ostatecznie powodować ich degradację. Jednakże połączenie tych kwasów tłuszczowych z silnym przeciwutleniaczem – witaminą E – chroni przed utlenianiem.
Jakie inne składniki, oprócz EPA i DHA, wchodzą w skład oleju rybnego?
Oprócz EPA i DHA olej rybny w swojej naturalnej postaci zawiera również inne kwasy tłuszczowe. W składzie oleju rybnego zdecydowaną większość stanowią kwasy tłuszczowe wielonienasycone i jednonienasycone, a także niewielka ilość kwasów tłuszczowych nasyconych.
W jaki sposób pozyskuje się i oczyszcza oleje rybne?
Większość informacji dotyczących produkcji i przetwarzania jest objęta tajemnicą handlową. Zasadniczo olej rybny pozyskuje się ze złowionych w sposób zrównoważony sardeli (około 95% całkowitego oleju rybnego), makreli i sardynek w procesie tłoczenia na zimno całych ryb, a nie tylko głów. Następnie olej rybny przechodzi dziewięcioetapowy proces oczyszczania mający na celu zapewnienie jego skuteczności i czystości.
Jaka jest zalecana dzienna dawka kwasów tłuszczowych omega-3?
Według EFSA zalecenia dietetyczne dotyczące kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA) dla osób dorosłych wynoszą od 250 do 500 mg na dobę.
• Kwasy EPA i DHA wspomagają prawidłową pracę serca. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA.
• Kwas DHA przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania wzroku oraz mózgu. Korzystny wpływ zapewnia dzienna dawka 250 mg kwasu DHA.
• Nowy preparat omega-3 pokrywa powyższe zapotrzebowanie i będzie elementem programu wspierania ogólnego samopoczucia.
Produkty o zmienionej formule: dlaczego opracowano nową formułę? Czym różni się on od oryginalnej formuły? Dlaczego dodano nowe składniki? Dlaczego niektóre składniki zostały usunięte z formuły?
Nutrilite spełnia bardzo wysokie standardy jakości, czystości, zrównoważonego rozwoju i naukowego statusu naszego oleju rybnego. To kilka kluczowych elementów, które sprawiają, że nasze produkty są najwyższej jakości. Z tych powodów jesteśmy bardzo selektywni w doborze składników.
Wraz z szybkim rozwojem i ewolucją branży oleju rybnego szybko rozwijają się również dostawcy tego oleju. Wiele firm rezygnuje z oferowania 100% oleju z łososia ze względu na rosnące koszty, wymagania rynku i zrównoważony charakter dostaw – wszystkie te czynniki mogą mieć wpływ na jakość produktu. Nie jesteśmy skłonni do kompromisów w tej sprawie. Oprócz czystego oleju rybnego zależy nam na produkcie będącym najlepszym osiągnięciem nauki i spełniającym potrzeby konsumentów. W związku z tym Nutrilite pracuje nad stworzeniem nowej i udoskonalonej mieszanki oleju rybnego, która łączy w sobie najlepsze osiągnięcia nauki i natury.
Zmieniliśmy formułę poprzez:
• włączenie dużego stężenia EPA i DHA z sardeli, sardynek i makreli (sardynki i makrele stanowią przyłów uboczny);
• wykorzystanie oleju rybnego z globalnym certyfikatem FOS (Friend of the Sea), potwierdzającym pozyskiwanie oleju z dzikich ryb w sposób zrównoważony;
• wprowadzenie AquaCelle® – nowej technologii absorpcji, która poprawia wchłanianie naszego zrównoważonego i czystego oleju rybnego, zmniejszając tym samym dzienne spożycie suplementu oleju rybnego. AquaCelle® to zastrzeżony znak towarowy Pharmako Biotechnologies Pty Ltd.;
• dodanie organicznego oleju z nasion chia, pozyskiwanego z nasion chia uprawianych na naszych farmach NutriCert oraz farmach partnerskich posiadających certyfikat NutriCert;
• dodanie witaminy E, silnie działającego antyoksydantu.
Wysoki poziom EPA i DHA: w produkcie zawarliśmy 500 mg kwasów tłuszczowych EPA i DHA;
to ilość poparta przez literaturę i szanowane organizacje zajmujące się zdrowiem jako odpowiedni poziom kwasów tłuszczowych omega-3.
Źródła roślinne i morskie: oprócz EPA i DHA dodaliśmy olej z nasion białej szałwii hiszpańskiej odmiany Rehnborg, uprawianej ekologicznie w naszych partnerskich farmach posiadających certyfikat NutriCert. Kwasy EPA i DHA wspomagają zdrową równowagę kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie, co sprzyja optymalnemu zdrowiu i dobremu samopoczuciu. W składzie preparatu znalazła się również witamina E ze względu na jej silne właściwości antyoksydacyjne.
Lepsze wchłanianie: zastosowaliśmy nową technologię wchłaniania, która pomaga organizmowi lepiej przyswoić kwasy EPA i DHA. Dzięki temu do organizmu trafia większa ilość EPA i DHA, która może być wykorzystana do wspierania optymalnego stanu zdrowia. Technologia ta zwiększa wchłanianie w porównaniu do wchłaniania oleju rybnego bez zastosowania tej technologii.
Wysokie stężenie: wybrzeże Ameryki Południowej jest bezpośrednio połączone z Prądem Humboldta – unikalnym prądem morskim płynącym z Antarktydy wzdłuż wybrzeża Chile i Peru. Wody te są pełne bogatych w EPA i DHA mikroalg i fitoplanktonu, które stanowią główne źródło pożywienia dla sardeli i sardynek żyjących wzdłuż wybrzeża Peru. Aby przetrwać w niskich temperaturach prądu, mikroalgi i fitoplankton muszą zawierać duże ilości kwasów tłuszczowych EPA i DHA, które pomagają zachować płynność błon komórkowych i pełnią ważne funkcje niezbędne do przetrwania komórek. Dzięki temu sardele i sardynki są nie tylko źródłem korzystnych dla zdrowia kwasów EPA i DHA, ale zawierają też ich wyższe stężenie, ponieważ ryby te znajdują się niżej w łańcuchu pokarmowym (ich głównym pożywieniem jest fitoplankton).
Czystość: nasz dostawca oleju rybnego poddaje swój olej 9-etapowemu procesowi oczyszczania, aby mieć pewność, że otrzymujesz czysty olej o najwyższym stężeniu EPA i DHA.
Zrównoważony rozwój: w ramach działań marki Nutrilite na rzecz zrównoważonych produktów cenimy sobie współpracę z firmami i dostawcami, którzy wspierają zrównoważone praktyki połowowe. Dlatego olej rybny zawarty w naszym produkcie posiada certyfikat FOS potwierdzający, że oleje rybne pochodzą od firm, które stosują zrównoważone metody połowów.
Jakie są główne argumenty przemawiające za tym produktem?
Wysoko skoncentrowany olej rybny: zawiera wysokie stężenie EPA i DHA (500 mg) z sardeli, sardynek i makreli w skutecznej dawce;
• Składniki pozyskiwane z ziemi i morza: olej z nasion białej szałwii hiszpańskiej uprawianej na farmach partnerskich posiadających certyfikat NutriCert oraz wysoce skoncentrowany olej rybny;
• Zrównoważony charakter: najlepsze z natury – certyfikat FOS plus olej z nasion białej szałwii hiszpańskiej uprawianej na farmie posiadającej certyfikat NutriCert oraz w gospodarstwach partnerskich. Najlepsze z nauki: wprowadziliśmy nową technologię wchłaniania, aby poprawić przyswajalność (w porównaniu z olejem rybnym bez tej technologii) naszego pozyskiwanego w zrównoważony sposób i oczyszczonego oleju rybnego, zmniejszając dawkę EPA/DHA konieczną do spożycia;
• Zredukowany zapach ryby lub odbijanie, łagodny dla żołądka, co zostało potwierdzone badaniem sensorycznym.
Co oznacza wchłanianie?
Wchłanianie to proces, w którym składniki odżywcze przedostają się do krwiobiegu i są transportowane do organów. Biodostępność to zdolność organizmu do wchłaniania i wykorzystywania tych składników. Spożywamy kwasy tłuszczowe omega-3, które przedostają się do naszego krwiobiegu i są transportowane do organów i komórek. Wchłanianie kwasów tłuszczowych omega-3 jest kwestią indywidualną, zależną od dnia, tempa trawienia, stylu życia, rodzaju spożywanej żywności, stresu, na jaki jesteśmy narażeni itd. Co więcej, olej i woda nie łączą się ze sobą. Kwasy tłuszczowe omega-3 to dobre tłuszcze, które nie lubią wody. Ponieważ są spolaryzowane, nigdy się w pełni nie mieszają – woda prze w jedną stronę, a tłuszcz w drugą.
Jak działa technologia wchłaniania?
Aby mieć pewność, że kwasy tłuszczowe omega-3 połączą się z kwasami żołądkowymi i przejdą przez błony komórkowe, potrzebujemy technologii, która łączyłaby w sobie zarówno właściwości dobrego mieszania się z wodą, jak i z tłuszczem. Właśnie taką technologią jest AquaCelle® od Pharmako. To technologia samoemulgująca, która utrzymuje omega-3 w wewnętrznym obwodzie, a cząsteczki wody w zewnętrznym. Umożliwia to transport przez każdy rodzaj błony śluzowej – na bazie lipidów lub na bazie wody.
Ponieważ kwasy tłuszczowe omega-3 i technologia AquaCelle® mieszają się jednorodnie w wodzie i sokach trawiennych, wspomagają optymalne trawienie, zwiększają wchłanianie i dostarczają więcej kwasów tłuszczowych omega-3 do komórek. Obserwujemy także zmniejszenie częstotliwości odbijania, ponieważ olej rybny nie unosi się już na powierzchni.
AquaCelle® to technologia samoemulgująca, która poprawia wchłanianie kwasów omega-3. Technologia ta to samoemulgator (o rozmiarze 10 mikronów) klasy spożywczej, który naśladuje proces zachodzący za pomocą soli żółciowych, zamieniając duże krople lipidów z oleju rybnego (1000 mikronów) w maleńkie cząsteczki zwane micelami (100 mikronów), które mogą przenikać przez błony
komórkowe jako jedna całość.
Jak ta technologia wchłaniania wypada w porównaniu z zastosowaniem estru etylowego (EE) i trójglicerydów (TG)?
Różnica między wchłanianiem w formie EE i TG jest znacząca, gdy nie jest stosowana żadna technologia wspomagająca wchłanianie. Idea technologii wchłaniania polega na wyeliminowaniu różnicy wchłaniania między EE i TG. Forma TG była korzystniejsza w przypadku naszej tradycyjnej formuły, jednak lepsze jest użycie formy EE, gdy w formule uwzględniona jest technologia wchłaniania. Forma EE jest czysta, spójna i wysoce skoncentrowana w porównaniu z poprzednimi tradycyjnymi formułami.
EPA i DHA to odrębne związki i każdy z nich ma inny współczynnik wchłaniania. Nie będą one identyczne pod względem liczby mnożnika. Ogólnie rzecz biorąc, DHA ma wyższy mnożnik, ale ponieważ nasza formuła zawiera zarówno EPA, jak i DHA, uśrednimy wartości EPA i DHA. Zmiana stosunku EPA:DHA nie wydaje się być korzystna pod względem zwiększenia mnożnika. Dodanie technologii AquaCelle® (technologia samoemulgująca) to skuteczny sposób na zwiększenie wchłaniania.
Czy technologia wchłaniania ma jakikolwiek wpływ na nasiona chia?
Technologia wchłaniania zwiększa wchłanianie kwasu alfa-linolenowego 3-krotnie w porównaniu do oleju z nasion chia (ALA) bez technologii wchłaniania.
Czy przeprowadzono jakieś badania z wykorzystaniem tej technologii?
Tak, przeprowadzono badanie w celu pomiaru wchłaniania kwasów tłuszczowych omega-3. Badanie wykazało, że wchłanianie udoskonalonej formuły z technologią AquaCelle® jest lepsze niż bez technologii wchłaniania. Oznacza to, że wchłanianie uległo poprawie. Szczegółowe informacje na temat badań opublikowanych w „Food Science & Biotechnology Journal” można znaleźć pod tym linkiem
Dlaczego w tym produkcie zastosowano stosunek EPA/DHA 40/30?
Olej rybny w proporcjach 40/30 oznacza, że olej rybny używany do wytwarzania naszego produktu zawiera 286 mg EPA i 214 mg DHA w 715 mg oleju, zatem 66% (500 mg na 715 mg) oleju rybnego to EPA i DHA. Świadczy to o tym, że nasi producenci wprowadzili innowacje w procesie oczyszczania i zagęszczania.
Większa zawartość EPA i DHA w gramie oleju rybnego oznacza, że potrzeba mniej oleju, aby dostarczyć dużą ilość EPA i DHA w mniejszej liczbie miękkich kapsułek. Porcja jest mała.
Innowacyjny proces oczyszczania i zagęszczania oznacza, że do produkcji EPA i DHA potrzeba mniejszej ilości surowca rybnego, co przekłada się na bardziej zrównoważoną produkcję kwasów tłuszczowych omega-3.
Nutrilite Omega-3 Triple Strength zawiera wysoce skoncentrowany olej rybny, zawierający EPA/DHA w stosunku 40:30, co dowodzi, że producenci udoskonalili swoje techniki przetwarzania, aby móc dostarczać olej o większym stężeniu EPA i DHA. Wyższe stężenie umożliwia użycie mniejszej ilości oleju rybnego, co pozwala nam opracować mniejszy rozmiar miękkich kapsułek i produkt przyjazny dla żołądka.
Ogólnie rzecz biorąc, najważniejsze jest to, że kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla naszego ogólnego zdrowia i dobrego samopoczucia. W przypadku, gdy w codziennej diecie nie spożywamy wystarczającej ilości kwasów tłuszczowych omega-3, warto rozważyć przyjmowanie suplementu EPA/DHA.
Czy ten produkt zawiera jakiekolwiek składniki GMO?
Produkt nie zawiera żadnych składników GMO.
Informacje na temat stosowania produktu
. Jak należy przyjmować ten produkt? Czy należy go przyjmować na pusty żołądek, czy z posiłkami?
Zaleca się przyjmowanie 1 miękkiej kapsułki dziennie. Kapsułkę należy połknąć (nie żuć), popijając wodą lub innym płynem. Produkt można przyjmować z posiłkami lub przed snem.
Czy produkt jest zalecany dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią? Jeżeli tak, jakie jest zalecane dawkowanie?
Kobiety w ciąży lub karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem przed zastosowaniem tego produktu, tak jak w przypadku stosowania każdego suplementu diety.
Czy produkt jest zalecany dla dzieci? Jeżeli tak, jakie jest zalecane dawkowanie?
Produkt nie jest zalecany dla dzieci, tylko dla osób dorosłych.
Czy istnieją jakieś inne fizyczne dolegliwości/choroby, które uniemożliwiają przyjmowanie tego produktu?
Osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew, leki przeciwzapalne lub cierpiące na jakiekolwiek znane lub podejrzewane zaburzenia krzepnięcia krwi, powinny skonsultować się z lekarzem przed zażyciem tego produktu. Osobom z problemami zdrowotnymi lub chorobami zalecamy skonsultowanie się z lekarzem/opiekunem zdrowotnym przed rozpoczęciem przyjmowania tego produktu.
Czy występują jakieś znane interakcje pomiędzy tym produktem a lekami?
Suplementy diety zawierające olej rybny nie są zalecane dla osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe (rozrzedzające krew), leki przeciwzapalne ani dla osób, u których podejrzewa się zaburzenia krzepnięcia krwi. Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą wchodzić w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi, takimi jak aspiryna, warfaryna i Coumadin – co może potencjalnie skutkować wydłużeniem czasu krwawienia. W celu uzyskania dalszych porad należy skonsultować się z lekarzem. Osoby przyjmujące jakiekolwiek leki powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem przyjmowania suplementów diety.
Czy istnieją jakieś potencjalne zagrożenia związane z przyjmowaniem tego produktu?
Oleje rybne są na ogół dobrze tolerowane.
Osoby z alergiami na ryby lub owoce morza nie powinny przyjmować tego produktu.
Czy którykolwiek ze składników produktu przekracza górną granicę? Górna granica oznacza maksymalną ilość, której spożycie jest bezpieczne.
Najważniejsze składniki tego produktu nie przekraczają bezpiecznych/tolerowanych maksymalnych limitów. Biorąc pod uwagę ilość oleju rybnego spożywanego w ramach normalnej diety, wraz z zaleceniami dietetycznymi na całym świecie, nie należy spodziewać się poważnego zagrożenia dla zdrowia ludzkiego przy spożywaniu go zgodnie z zaleceniami.
Czy produkt ten może być przyjmowany z innymi suplementami diety?
Nie ma powodu, aby odradzać stosowanie tego produktu z innymi suplementami diety, jeżeli jest spożywany w zalecanych ilościach. Jednak ze względu na indywidualne różnice w metabolizmie, przed użyciem tego produktu należy skonsultować się z lekarzem.
Czy istnieją jakieś znane rodzaje pożywienia, które mogą wchodzić w interakcję z tym produktem?
Obecnie nie są znane produkty spożywcze, które wchodzą w interakcję ze składnikami tego produktu.
Czy produkt można przyjmować po upływie daty przydatności do spożycia?
Po upływie daty przydatności preparatu poziomy składników odżywczych mogą nie posiadać skuteczności przedstawionej na etykiecie. W szczególności jeśli chodzi o produkty spożywcze, właściwości takie jak smak, zapach, kolor i struktura nie są gwarantowane po upływie daty przydatności do spożycia.
Jak należy przechowywać ten produkt?
Produkt należy przechowywać w suchym miejscu (w temperaturze 23 stopni Celsjusza przy wilgotności względnej 50%), chroniąc od ekstremalnie wysokich temperatur.
Jakie czynniki zewnętrzne mogą niekorzystnie wpłynąć na ten produkt?
Składniki wymienione na etykiecie produktu zachowują stabilność przez cały okres przydatności do spożycia, jeśli są przechowywane w suchym miejscu (w temperaturze 23 stopni Celsjusza przy 50% wilgotności względnej) i z dala od ekstremalnego ciepła.
Czy istnieje górny limit dla EPA/DHA?
Zarówno Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, jak i amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) stwierdziły, że suplementy diety zapewniające łączną dawkę EPA i DHA wynoszącą 3 gramy dziennie są bezpieczne. Produkt ten mieści się w limicie bezpiecznego spożycia.
Czy Omega-3 Triple Strength zawiera kalorie?
Tak, 1 porcja 0mega-3 ma 10 kalorii.
Pytania ukierunkowane na marketing
Liczne badania naukowe dowodzą, że dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, zwłaszcza pochodzące z owoców morza, przynosi wspaniałe korzyści dla zdrowia. Suplementy oleju rybnego to wygodny sposób na włączenie tych składników do diety dla osób, które nie spożywają odpowiedniej ilości owoców morza lub są zainteresowane zwiększeniem poziomu kwasów omega-3.
Jednak niezwykle ważne jest, aby oleje omega spełniały surowe standardy jakości i czystości. Nutrilite utrzymuje wysokie standardy w zakresie naszych kwasów omega, aby mieć pewność, że są czyste i nieskażone. Uważamy, że dostarczamy produkt, który przewyższa standardy branżowe.
Rada ds. Odpowiedzialnego Żywienia (CRN) opracowała normę pomiaru czystości i jakości kwasów omega-3 EPA i DHA. Norma ta nazywana jest monografią, a jej celem jest dostarczenie wytycznych dotyczących metod analitycznych, standardów jakości oraz standardu czystości dla długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA. Monografia przedstawiająca standardy olejów rybnych została ostatnio zaktualizowana w 2006 roku. Nutrilite spełnia te standardy nie tylko na zasadzie dobrowolnej, ale również stosuje tak wysokie standardy jakości i czystości, że przestrzegaliśmy tych wytycznych jeszcze przed stworzeniem monografii. Ponadto marka Nutrilite jest członkiem zarządu Globalnej Organizacji ds. Kwasów Omega-3 EPA i DHA (GOED) i stosuje się do wymogów monografii GOED.
Ponadto po umieszczeniu olejów rybnych w miękkich kapsułkach żelowych w każdej partii testowane są główne składniki, EPA/DHA, oraz wskaźniki degradacji, wartość kwasowości/wartość nadtlenku. Wreszcie, podobnie jak wszystkie nasze wysokiej jakości produkty Nutrilite, oleje omega3 nie zawierają sztucznych barwników, aromatów ani konserwantów. Zamiast tego dbamy o jakość kwasów EPA/DHA i naturalne właściwości antyoksydacyjne witaminy E.
Dlaczego ten produkt jest tak drogi?
Jest to produkt najwyższej klasy ze względu na następujące czynniki:
• Silna koncentracja kwasów EPA i DHA z sardeli, sardynek i makreli.
• Na całym świecie wykorzystujemy olej rybny z certyfikatem FOS.
• Wprowadziliśmy nową technologię wchłaniania, która poprawia przyswajanie oczyszczonego oleju rybnego pozyskiwanego w zrównoważony sposób, ograniczając dzienne spożycie kapsułek miękkich.
• Organiczny olej z nasion białej szałwii hiszpańskiej z upraw partnerskich z certyfikatem NutriCert.
• Zawiera witaminę E, silnie działający antyoksydant, pozyskiwany z oleju słonecznikowego bez GMO (nie jest to składnik modyfikowany genetycznie).
Jakie rodzaje sardeli wykorzystuje się do produkcji preparatu?
Wykorzystujemy dzikie sardele.
Jakie szczególne warunki panują w wodach u wybrzeży Peru lub w Prądzie Humboldta, dzięki czemu ryby te są tak wyjątkowe?
Prąd Humboldta wydobywa na powierzchnię bogatą w składniki odżywcze wodę z głębszych, chłodniejszych części południowego Pacyfiku, gdy dociera do wybrzeża Peru. Połączenie bogactwa składników odżywczych i temperatury wody +/- 17 stopni Celsjusza stwarza idealne warunki do żerowania i rozmnażania się sardeli.
Masz pytanie dotyczące olejów rybnych z certyfikatem IFOS? Posiadamy również certyfikat Friend of the Sea (FOS). Czy którykolwiek z nich jest „lepszy”?
Główną różnicą między nimi jest to, że FOS jest certyfikatem zrównoważonego rozwoju, a IFOS koncentruje się na niezależnym świadczeniu usług analitycznych. Należy również pamiętać, że w przypadku outsourcingu oleju rybnego obowiązuje własny, rozbudowany system analiz zanieczyszczeń środowiska przeprowadzanych przez podmioty zewnętrzne, przy wykorzystaniu wyłącznie akredytowanych laboratoriów, takich jak Eurofins i NILU. Ponadto firma zajmująca się pozyskiwaniem oleju rybnego co roku przeprowadza wewnętrzny test analityczny, we współpracy z wieloma innymi laboratoriami, aby mieć pewność, że nasze metody są dokładne.
W czym sardela jako źródło jest lepsza/inna niż łosoś i kryl?
Wszystkie najważniejsze organizacje naukowe tradycyjnie formułowały zalecenia w oparciu o łączną ilość EPA i DHA i nadal formułują zalecenia w oparciu o dawkę EPA i DHA, a nie stosunek EPA do DHA.
Łosoś jest mięsożercą: zjada mniejsze ryby, aby uzyskać odpowiednie stężenie EPA i DHA. Ryby z reguły żyją dłużej, co oznacza większe ryzyko gromadzenia się w ich organizmie metali ciężkich i innych związków chemicznych. Łosoś ma z natury niższe stężenie EPA/DHA w porównaniu do sardeli, co oznacza, że trzeba zjeść więcej oleju, aby uzyskać tę samą ilość EPA i DHA w porównaniu do sardeli. Pozyskiwanie łososia jest też coraz bardziej problematyczne z powodu nadmiernych połowów. Dlatego też jakość, dostępność i zrównoważony rozwój były, obok ceny, głównymi czynnikami decydującymi o wyborze sardeli jako źródła oleju rybnego.
Kryl jest ponadto drogi, a badania nie dostarczają wystarczających danych, aby potwierdzić, że kryl jest najlepszym rozwiązaniem. Chociaż aktualne dane wyraźnie potwierdzają, że olej ten jest dobrym źródłem EPA i DHA (oraz silnego przeciwutleniacza – antocyjanów), liczba badań dotyczących oleju z kryla w porównaniu z olejem rybnym jest znacznie mniejsza.
Dlaczego niektóre kapsułki żelowe mogą być mętne?
Amway gwarantuje klientom satysfakcję ze swoich produktów. Nasze produkty omega zawierają oczyszczony, naturalnie występujący olej rybny. Ponieważ nasz olej rybny jest produktem naturalnym, mogą występować niewielkie różnice w jego składzie pomiędzy poszczególnymi partiami. Wynika to ze zmienności składu oleju w samych rybach, a nie z procesu jego przetwarzania. Niektóre z naturalnie występujących olejów pozostają w stanie stałym w temperaturze pokojowej, stąd w niektórych miękkich kapsułkach naszych produktów omega mogą pojawić się mętne grudki. Przetestowaliśmy poziom EPA i DHA, a także naszą technologię
wchłaniania w miękkich kapsułkach i nie ma żadnej różnicy w zawartości EPA i DHA między kapsułkami „przezroczystymi” a „mętnymi”.
Informacje dodatkowe
Czy firma Amway przetestowała olej rybny pod kątem substancji zanieczyszczających, takich jak glicydol, 3-MPCD, wielopierścieniowy węglowodór aromatyczny i benzopiren?
Amway nigdy nie pójdzie na kompromis w kwestii jakości i bezpieczeństwa swoich produktów. Amway kupuje najwyższej jakości olej rybny od najlepszych dostawców. Dostawcy są członkami Globalnej Organizacji ds. Kwasów EPA i DHA Omega 3 (GOED) i Friend of the Sea (FOS). Te uznawane na całym świecie organizacje mają surowe kryteria dotyczące jakości i bezpieczeństwa produktów, a wszyscy członkowie muszą przestrzegać ich zasad. Ponadto nasi dostawcy oleju rybnego przeprowadzają testy i uzyskują certyfikaty, takie jak AENOR, potwierdzające zgodność z normami jakości i bezpieczeństwa. Posiadają specjalne certyfikaty potwierdzające zgodności z normami UE dla wymienionych związków. Poziom tych związków w naszym oleju rybnym jest znacznie niższy niż poziomy ustalone przez UE. W Amway jesteśmy pewni, że nasz olej rybny jest wolny od zanieczyszczeń.
Czym jest mikroplastik i jak przedostaje się do środowiska morskiego?
Mikroplastik to pochodzące z różnych źródeł cząstki plastiku o wielkości rzędu mikrometrów i średnicy od 0,1 µm do 5 mm (5000 µm). Mikroplastik jest stosowany w różnych produktach konsumenckich, takich jak kosmetyki, produkty do pielęgnacji ciała i detergenty. Przedostaje się on do środowiska morskiego wraz ze ściekami. Mikroplastik przedostaje się do oceanów również wskutek różnych działań na akwenach morskich i wokół nich, np. poprzez żeglugę czy rybołówstwo.
Zanieczyszczenia mikroplastikiem w olejach rybnych.
Amway nigdy nie pójdzie na kompromis w kwestii jakości i bezpieczeństwa swoich produktów. Amway kupuje najwyższej jakości olej rybny od najlepszych dostawców. Dostawcy są członkami Globalnej Organizacji ds. Kwasów EPA i DHA Omega 3 (GOED) oraz Friends of the Seas (FOS). Te uznawane na całym świecie organizacje mają surowe kryteria dotyczące jakości i bezpieczeństwa produktów, a wszyscy członkowie muszą przestrzegać ich zasad. Biorąc pod uwagę szerokie zastosowanie filtracji w produkcji olejów EPA/DHA, można z dużym prawdopodobieństwem stwierdzić, że w rafinowanych olejach rybnych i innych olejach EPA/DHA stosowanych w produktach gotowych dla konsumentów nie występują cząsteczki mikroplastiku o średnicy większej niż 0,5-1 mikrometra. Dotychczas nie przeprowadzono żadnych pomiarów zanieczyszczenia olejów EPA/DHA cząsteczkami plastiku. Ryzyko związane z narażeniem na cząsteczki mikroplastiku zawarte w olejach EPA/DHA uważa się za niewielkie. Zgodnie z najlepszymi praktykami w zakresie rafinacji oleju i niezależnymi analizami zanieczyszczenie olejów EPA/DHA należących do GOED substancjami zanieczyszczającymi pochodzącymi z mikroplastiku nie budzi większych obaw.