[6562]
[]
[7777]
[7777]
has_post_thumbnail() taip
has_post_thumbnail() taip
[7777]
Wyróżnia się dwa podstawowe gatunki kawy: Arabicę i Robustę. Najlepszym gatunkiem jest Arabica (Coffea arabica) uprawiana jest w Afryce, Ameryce Południowej i w Azji. Jej ziarna są dość twarde, dają aromatyczny napar i wchodzą w skład Kawy Espresso. Robusta (Coffea canephora), odkryta dopiero w XX wieku, rośnie szybciej niż Arabica i wcześniej owocuje, jest bardziej odporna na zmiany klimatu, choroby i szkodniki, ale w smaku jest gorsza od Arabiki. Jest bardziej gorzka i zawiera więcej kofeiny. Palone ziarna kawy zawierają wodę, tłuszcze, garbniki oraz kofeinę. W jednej filiżance kawy w zależności od gatunku znajduje się od 70 do 140 mg kofeiny. Kawa jest napojem bardzo popularnym i chętnie spożywanym na całym świecie. Ceniony jest nie tylko jej smak, ale też aromat. Wiele osób pije kawę z tego względu, że pozwala ona usunąć oznaki zmęczenia i senność dzięki pobudzeniu kory mózgowej, a przez to całego centralnego układu nerwowego. Po wypiciu kawy kofeina jest bardzo szybko i prawie całkowicie wchłaniana z przewodu pokarmowego do układu krążenia.Zwiększone stężenie kofeiny utrzymuje się przez około 4 godziny. Wszystkie rodzaje kawy, które Amway ma w swojej ofercie to 100% Arabica. Kawa espresso jest to kawa bardzo drobno zmielona. Daje bardzo mocny napar. Ziarna kawy na espresso są specjalnie palone, aby dawały intensywny napar. Na jedną filiżankę kawy wypada średnio 40 ziaren kawy. Opakowanie próżniowe. Drobno zmielona kawa espresso jest szybka w parzeniu i daje bardzo mocny napar o stałej gęstości.
Jak kupować
Nr katalogowy:100209
Napoje i produkty spożywcze
Przygotowanie dobrego naparu espresso nie powinno trwać dłużej niż 15 – 20 sekund. Tyle czasu wystarczy, aby w automacie gorąca woda przepłynęła pod wysokim ciśnieniem przez drobno zmielone ziarna kawy. Espresso to nie tylko mocny napój, ale także wyjątkowy smak i aromat. Ziarna przeznaczone na espresso poddawane są specjalnemu procesowi palenia, a na jedną filiżankę tej kawy przypada ich średnio czterdzieści. W produkcie stosowana jest mieszanka kaw z Ameryki Środkowej (Peru, Kolumbii, Gwatemali, Hondurasu) i Brazylii. Dokładny skład mieszanki może się różnić, ze względu na zmieniającą się jakości ziaren kawy. Zawsze jest to jednak w 100% arabica.
- Wyprodukowana w 100% z ziaren kawy arabica.
- Espresso jest kawą bardzo drobno zmieloną, co przyspiesza proces jej parzenia.
- Próżniowe opakowanie zachowuje pełen aromat kawy.
- Stosuje się ją jako bazę dla innych rodzajów kaw, np. cappuccino, latte, mocha.
- Może być wykorzystywana jako baza do przygotowywania wielu napojów kawowych – cappucino, mocha i innych.
- Krótki czas parzenia.